Norovirus

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Image

Norovirus adalah virus (kuman) yang menyebabkan jangkitan perut dan usus. Norovirus boleh tersebar dengan mudah dalam tetapan penjagaan kesihatan. Baca terus untuk mengetahui bagaimana untuk mencegah mendapat jangkitan norovirus jika anda berada di hospital.

Apa itu Norovirus?

Banyak virus tergolong dalam kumpulan norovirus, dan mereka tersebar dengan mudah. Wabak dalam pengaturan penjagaan kesihatan berlaku dengan cepat dan sukar untuk dikawal.

Lebih lanjut mengenai Norovirus

Gejala bermula dalam 24 hingga 48 jam jangkitan, dan boleh bertahan selama 1 hingga 3 hari. Cirit-birit dan muntah boleh teruk, memimpin badan untuk tidak mempunyai cecair yang mencukupi (dehidrasi).

Sesiapa sahaja boleh dijangkiti dengan norovirus. Pesakit hospital yang sangat tua, sangat muda, atau sangat sakit adalah paling teruk oleh penyakit norovirus.

Jangkitan Norovirus boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun. Ia boleh tersebar apabila orang:

 • Sentuh objek atau permukaan yang telah tercemar, kemudian letakkan tangan mereka di mulut mereka. (Cecair bermakna kuman norovirus ada).
 • Makan atau minum sesuatu yang tercemar.

Ia boleh dijangkiti dengan norovirus lebih daripada sekali dalam hidup anda.

Kebanyakan kes tidak memerlukan ujian. Dalam beberapa kes, ujian untuk norovirus dilakukan untuk memahami wabak, seperti dalam keadaan hospital. Ujian ini dilakukan dengan mengumpul sampel najis atau muntah dan menghantarnya ke makmal.

Merawat Norovirus

Penyakit-penyakit Norovirus tidak dirawat dengan antibiotik kerana antibiotik membunuh bakteria, bukan virus. Menerima banyak cecair tambahan melalui vena (IV, atau intravena) adalah cara terbaik untuk mencegah tubuh daripada menjadi kering.

Gejala yang paling kerap diatasi dalam 2 hingga 3 hari. Walaupun orang mungkin berasa lebih baik, mereka masih boleh menyebarkan virus ini kepada orang lain sehingga 72 jam (dalam sesetengah kes 1 hingga 2 minggu) selepas gejala mereka telah diselesaikan.

Mencegah Penyebaran Norovirus

Kakitangan dan pelawat hospital harus selalu berada di rumah jika mereka merasa sakit atau mengalami demam, cirit-birit, atau loya. Ini membantu melindungi orang lain di hospital. Ingat, apa yang kelihatan seperti masalah kesihatan kecil untuk anda boleh menjadi masalah kesihatan yang besar bagi seseorang di hospital yang sudah sakit.

Walaupun tiada wabak norovirus, kakitangan dan pelawat mesti sentiasa membersihkan tangan mereka:

 • Basuh tangan dengan sabun dan air menghalang penyebaran sebarang jangkitan.
 • Pembersih tangan berasaskan alkohol boleh digunakan di antara basuh tangan.

Orang yang dijangkiti dengan norovirus diletakkan dalam pengasingan hubungan. Ini adalah cara untuk mewujudkan halangan antara orang dan kuman.

 • Ia menghalang penyebaran kuman di kalangan kakitangan, pesakit, dan pelawat.
 • Pengasingan akan berlangsung 48 hingga 72 jam selepas gejala telah berlaku.

Penyedia kakitangan dan penjagaan kesihatan mestilah:

 • Gunakan pakaian yang betul, seperti sarung tangan pengasingan dan gaun apabila memasuki bilik pesakit yang terpencil.
 • Pakai topeng apabila terdapat peluang untuk memercikkan cecair badan.
 • Sentiasa membersihkan dan membasmi permukaan pesakit telah menyentuh menggunakan pembersih berasaskan peluntur.
 • Hadkan pesakit yang bergerak ke kawasan lain di hospital.
 • Pastikan barang-barang pesakit dalam beg khas dan buang barang-barang yang boleh dibuang.

Sesiapa yang melawat pesakit yang mempunyai tanda pengasingan di luar pintu mereka harus berhenti di stesen jururawat sebelum memasuki bilik pesakit.

Nama Alternatif

Gastroenteritis - norovirus; Colitis - norovirus; Hospital memperoleh jangkitan - norovirus

Rujukan

Dolin R, Treanor JJ. Noroviruses dan sapoviruses (caliciviruses). In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, dan Bennett Prinsip dan Amalan Penyakit Berjangkit, Edisi Dikemaskini. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015: bab 178.

Franco MA, Greenberg HB. Rotavirus, norovirus, dan lain-lain virus gastrousus. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Perubatan Goldman-Cecil. Ed ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016: bab 380.


© {2019} Farmasi Ehsan. All Rights Reserved.